Корисна інформація

  Як працює наш мозок протягом дня.

  • 06:00-07:00 – "вікно", коли найкраще працює довготривала пам'ять, уся отримана інформація в цей проміжок засвоюється легко.
  • 08:00-09:00 – вмикається логічне мислення, це найбільш відповідний час для будь-якої діяльності, пов'язаної одночасно із запам'ятовуванням і аналітикою.
  • 09:00-10:00 – оптимальний час для роботи з інформацією і статистикою.
  • 11:00-12:00 – ефективність інтелектуальних функцій знижується, отже, можна перемкнути увагу на що-небудь абстрактне. Наприклад, послухати музику.
  • 12:00-14:00 – найбільш відповідний час для обіду. На цей час доводиться пік, коли прийнята їжа перетравлюється і засвоюється якнайкраще.
  • 12:00-18:00 – ідеальний час для активної праці. Праця в пізніші години змушує мозок працювати на виснаження. Перші ознаки такого перенапруження – складнощі із засинанням.
  • 21:00-23:00 – відбувається максимальний відпочинок мозку і нервової системи.
  • 23:00-01:00 – уві сні відбувається активне відновлення тонкої енергії. У китайській медицині її іменують "ци", індійські йоги називають її "праною", сучасна наука величає нервовою і м'язовою силою.
  • 01:00-03:00 – уві сні людина відновлює емоційну енергію.




Пропонуємо деякі принципи правильної роботи за комп'ютером:

  • приміщення, у якому знаходяться комп'ютери, потрібно провітрювати щогодини;
  • після кожного часу роботи рекомендується робити десяти хвилинну перерву, яку зручно суміщати з провітрюванням. За будь-яких умов безперервна робота за комп'ютером для дорослої людини не повинна перевищувати двох годин. Під час перерви не варто читати або дивитися телевізор. Перерва, яку Ви проводите за комп'ютером (наприклад, граючись або шукаючи матеріали в Інтернеті), просто не має сенсу;
  • слідкуйте за поставою: ноги твердо стоять на підлозі чи на спеціальній підставці; стегна розташовані під прямим кутом до тулуба, а гомілки - під прямим кутом до стегон; сидіти потрібно прямо або злегка нахилившись вперед; пальці рук знаходяться на рівні зап'ястків або трохи нижче - у такому положенні вони найбільш рухливі; плечі мають бути розслаблені та вільно опущені, що сприяє розслабленню рук; відстань від очей до екрану монітора - не менше 55-60 см; центр екрану має знаходитися на рівні очей чи трохи нижче; рекомендується хоча б раз на день виконувати гімнастику для очей;
  • щоб попередити „синдром сухого ока", моргайте кожні 3-5 секунд;
  • у процесі роботи за комп'ютером обов'язково звертайте увагу на дихання: воно має бути рівномірним, без затримок;
  • якщо є можливість, міняйте вид діяльності, якою займаєтеся протягом дня;
  • у процесі роботи рекомендується періодично (приблизно раз на 20-30 хвилин) переводити погляд з екрану на найбільш віддалений предмет у кімнаті, а ще краще - на віддалений об'єкт за вікном;
  • якщо з'явилося відчуття втоми, напруження, сонливості, тяжкості в очах, потрібно припинити роботу та хоча б трохи відпочити. 


Чому не можна бути постійно зайнятим?

 

Усе просто: тому що це шкідливо. Великий список завдань викликає тривогу і стрес. А бути зайняти і бути продуктивним - далеко не одне й те саме.

1.  Виділіть три найважливіші справи на день і зосередьтеся на них.

2. Відпочивайте від електронних пристроїв. Наприклад, не використовуйте їх протягом години після пробудження і за годину до сну.

3. Не погоджуйтеся на все просто з ввісливості, цінуйте свій час.

4. Вранці обмірковуйте, як провести день, щоб він відповідав вашим цінностям і наближав вас до цілей.


ПРАВИЛА РОБОТИ З МУЛЬТИМЕДІЙНИМИ ПРИСТРОЯМИ. РЕКОМЕНДАЦІЇ ПСИХОЛОГА

ДЛЯ ОЧЕЙ:
1. Кожні 20 хвилин відводьте погляд від екрана. Протягом 20 секунд дивіться на 20 метрів удалину, бажано на предмет зеленого кольору.
2. Виконуйте прості вправи для очей: дивіться вгору та вниз, вліво та вправо, "малюйте" очима коло за годинниковою стрілкою та навпаки.
3. Установіть режим "Нічне освітлення" в налаштуваннях пристрою. Це змінить звичне освітлення екрана на жовте, що допоможе зняти напругу з очей.

ДЛЯ ТІЛА:
1. Працюючи за комп’ютером, опустіть плечі, не напружуйтеся, вирівняйте спину, дихайте рівно та глибоко, діафрагмою.
2. Сидячи за комп’ютером, дотримуйтеся правильної дистанції: відстань від очей до екрана має становити хоча б 50 см.
3. За можливості облаштуйте робоче місце за комп’ютером так, щоб ви могли інколи працювати стоячи. Як варіант - використовуйте підставку для ноутбука, аби тримати голову прямо, а не опускати.
4. Хоча б раз на годину вставайте з-за столу та виконуйте комплекс простих фізичних вправ.
5. Фізичні вправи можуть тривати до 5 хв, однак мають залучати якомога більше частин тіла.
6. Якщо немає змоги виконати фізичні вправи, то впродовж кількох хвилин просто швидко походіть кімнатою.
7. Виконуючи фізичні вправи, приділіть особливу увагу м’язам спини та шийно-коміркової зони.
8. Періодично масажуйте м’язи шийно-коміркової зони (якщо немає відчутного спазму).

ДЛЯ МОЗКУ:
1. Надавайте перевагу фільмам та книгам, довгим статтям, а не коротким відео чи дописам у соцмережах.
2. Вимкніть на смартфоні сповіщення про нові повідомлення, новини тощо. Відведіть окремий час для перегляду стрічки соцмереж чи листування.
3. Користуйтеся смартфоном не більше 4 годин на день.
4. Щоб зменшити час користування смартфоном, залиште на ньому лише найнеобхідніші додатки. Всі інші завантажте на комп’ютер.


Куди спрямовується ваша енергія?

☝ Спроби комусь щось довести
"Я ж хороший, визнайте мене, схваліть мене" - це забирає величезну кількість сил і практично нічого не дає.

✊ Внутрішні конфлікти
Коли одна частина особиистості каже: "Зроби так", а інша - "Ні, так робити не можна" - це виснажливий внутрішній діалог із самим собою.

👊 Тілесні затискачі чи напруження
Причина посилення м’язової напруги у людей - постійне емоційне і розумове напруження.
Тілесні затискачі і напруження виражаються в тілі у вигляді м’язової ригідності (надмірного м’язового напруження) або м’язового панцира.
Хронічна напруга блокує енергетичні потоки, що лежать в основі сильних емоцій.
Усунення м’язового зажиму звільняє значну енергію, яка проявляється у вигляді почуття тепла або холоду, поколювання, свербіння або емоційного підйому.
Нав’язані ідеали матеріального благополуччя і комфорту, умови їх досягнення, орієнтація на кінцевий результат, а не на життя зараз - тримають людей у постійній напрузі. Звідси м’язові затискачі → спазм кровоносних судин → гіпертонія, остеохондроз, виразкова хвороба та багато іншого.
М’язовий панцир виникає внаслідок захисту від незадоволення. Однак організм сплачує за цей захист зменшенням своєї здатності до задоволення.
М’язовий панцир утворюється в семи умовних сегментах, що складаються з м’язів та органів. Ці сегменти розташовуються в області:
 - очей;
 - рота;
 - шиї;
 - грудей;
 - діафрагми;
 - живота;
 - таза.
Усунення м’язових затисків досягається через:
 - прямий вплив на хронічні м’язові блоки (масаж);
 - вираження звільнених емоцій;
 - спонтанні рухи, танці;
 - вправи на розслаблення;
 - цигун;
 - дихальні практики.

👤Недбале ставлення до тіла
Погано організований режим харчування, сну, побут. Вживання алкоголю, цигарок, великої кількості кави, солодкої, жирної їжі.

💁 Безкінечний внутрішній діалог з іншими людьми
Буває, людина вчасно не відповіла, наприклад, начальнику. І потім багато днів поспіль придумує, як вона могла б відповісти потім йому. І все це пожирає її енергію.

💥 Відсутність внутрішньої ієрархії
Що саме для вас на першому, другому, третьому місці - сім’я, робота, сенс, ви самі, гроші.



Коментарі